Med ”Basilikan mitt i byn” fick jag en muralmålning i Uppsalas Stabby

Med ”Basilikan mitt i byn” fick jag en muralmålning i Uppsalas Stabby

Jag kontaktades redan 2015 av en HSB-förening i Uppsala. ”Skulle du ha möjlighet att göra en väggmålning i vår gemensamhetslokal?”, löd frågan. Mitt svar var naturligtvis ja med tillägget att jag gärna ville ha min dotter med i arbetet med verket. ”Så klart””, sa de.

Därefter vidtog det sedvanliga resonemanget om motiv, material, kostnad och leveranstid. Sommaren 2017 lade jag fram en skiss/ förslag på ett motiv med Uppsala Domkyrka centralt placerad, flankerad av andra för staden kända byggnader, så som: Gustavianum, slottet, Carolina Rediviva och konstnären Jan SvenungssonsTionde skorsten. Motivet omfamnades av Fyrisån som övergår i en krackelerad dåtid/ framtid (här står det betraktaren fritt att göra sin egen tolkning). Nu hade alla detaljer fallit på plats och jag och dottern Emilia fick klartecken att inleda arbetet. I sena november breddes plast ut, materiel inhandlades och ur högtalaren pumpade vad som skulle bli den musik jag alltid kommer att associera med Basilikan mitt i byn, nämligen ledmotivet till Schindler’s List (komponerat av John Williams) i en känslosam tolkning av Netherland’s Orchestra med gästsolisten Davida Scheffers.Arbetet med denna muralmålning tog alltsom allt cirka två månader. Beställaren, den aktuella HSB-föreningen, blev mycket nöjd. Och jag och Emilia var minst lika nöjda (om inte mer) för resultatet. Men också det minne för livet som vi – far och dotter – fick tillfälle att dela i gemensamhetslokalen. Nu firar den snart sin tvåårsdag och jag planerar att låta trycka reproduktioner av den så småningom. Bilden nedan visar den färdiga målningen bakom plexiglas (därav det kraftiga blänket). Självfallet finns den fotograferad med riktig kamera (utan plexiglas och därmed blänk).

Min förhoppning är att snart kunna åta mig liknande ”hands on”-uppdrag igen. Det är oerhört tillfredsställande och dessutom såväl psykiskt som fysiskt utmanande. Så, om du ex. vet någon bostadsrättsförening (eller liknande) som har en vägg som förtjänar sin egen unika utsikt genom en originalmålning som berättar en historia och skänker betraktaren gott om tid för eftertanke … Då är du/ ni varmt välkomna att höra av er.
// pP
________________

Stäng meny
×
×

Kundvagn